Veelgestelde vragen

Wat is een zilvervisje?

Zilvervisjes zijn kleine insecten met zilverachtige schubben, hier hebben zij ook hun naam zilvervisjes aan te danken. Zilvervisjes worden gemiddeld 1 á 3 centimeter lang. Zilvervisjes zijn ook wel te herkennen aan hun 5 voelsprieten, 3 aan hun voorzijde en 2 aan hun achterzijde. Zilvervisjes zijn voornamelijk ‘s nachts actief en verstoppen zich overdags. Als hun verstop plek wordt gevonden gaan zij opzoek naar een nieuwe plek. Ze worden vaak aangetroffen in bad, omdat zilvervisjes moeilijk op gladde oppervlaktes kunnen bewegen.

 

Waar komen ze vandaan?

Zilvervisjes kunnen via leidingen of nauwe kieren en spleten naar binnen komen. Zo vind je ze snel aan in een schuur, kelder of in een kloof waar leidingen doorheen lopen. Ook komt het regelmatig  voor dat ze binnenkomen via een jas, koffer of pakketje. Als er een vrouwtje met bevruchte eitjes bij zit, dan is een gezinsuitbreiding gegarandeerd.

 

Zilvervisje of papiervisje?

Vaak worden papier- en zilvervisjes door elkaar gehaald, omdat zij bijna dezelfde uiterlijk hebben. Zo hebben zij beide een langwerpig postuur met voelsprieten aan hun voor en achterzijden. Het verschil tussen de twee insecten is voornamelijk dat papiervisjes dol zijn op warme plaatsen, zo zijn zij vaak te vinden op zolder waar een cv-ketel staat en op plekken waar veel papier ligt opgeslagen. Ook worden papiervisjes in het algemeen een stuk langer en hebben zij een doffere kleur dan zilvervisjes.

 

Hoe voorkom je zilvervisjes?

Zilvervisjes houden van vochtige plekken. Het is daarom erg belangrijk om de omgeving zoveel mogelijk te ventileren of een luchtontvochtiger te plaatsen. Let ook goed op dat er geen wastafels en kranen zijn met een lekkage. Daarnaast is het aangeraden om je meubels 5 à 10 centimeter van de muur te plaatsen. Hierdoor komt er meer droge lucht tegen de muren waardoor je minder vocht in het huis krijg.

 

Waar houden zilvervisjes niet van?

Zilvervisjes houden absoluut niet van droge plekken. Door je tempratuur in huis te verlagen verminder je de kans op de komst van zilvervisjes. Zilvervisjes kunnen niet tegen de geur van Laurier. Door de geur van laurier te verspreiden in huis, doormiddel van een spray of olie, zal je de zilvervisjes op afstand houden. Waar de zilvervisje ook niet van houden is Ecopowder, dit verdeel je op plekken zoals achter een wandcontact doos, randen en naden van behang, plinten en kieren.

 

Hoe lang leven zilvervisjes in huis?

Zilvervisjes worden ongeveer 2 à 3 jaar oud en planten zich snel voort. Sommige zilvervisjes leggen wel tot 20 eitjes per dag. Dit houdt in dat ze in hun leven veel jongen kunnen voortbrengen. De zilvervisjes blijven hun gehele leven in je woning zolang de leefomgeving voor hen geschikt is. Hier komt pas verandering in zodra er gebruik wordt gemaakt van bestrijdingsmiddelen of wanneer de luchtvochtigheid omlaag gaat.

 

Zijn zilvervisjes slecht voor je gezondheid?

Zilvervisjes zijn niet gevaarlijk voor mensen of andere dieren, wel zijn ze erg onhygiënisch. Zilvervisjes dragen schimmels en andere bacteriën aan hun poten bij. Mocht een zilvervisje dit achterlaten op voedsel, dan kan je daar wel ziek van worden. Er wordt geadviseerd om aangetast voedsel direct weg te gooien. Ook kan een zilvervisje niet bijten of steken.

 

Wat eten en drinken zilvervisjes?

Zilvervisjes zijn dol op koolhydraatrijk voedsel. Denk hierbij aan aardappels, brood, pasta maar ook behangplaksel. Ook eten zilvervisjes papier, karton, behang, schimmels en overige voedselresten. Er wordt daarom geadviseerd om aardappelen in een gesloten zak te bewaren. Dit voorkomt dat de zilvervisjes met hun poten bacteriën kunnen achterlaten op de aardappelen. Daarnaast nemen de zilvervisjes al hun vocht op uit de omgeving.

Open chat
1
Kan ik u helpen?
Hallo u spreekt nu met Fred,
Waar kan ik u mee verder helpen?